Vikten av en god natts sömn

När du sover återhämtar sig din kropp och ditt sinne, vilket gör att du kan vakna pigg och vara redo för dagen. Men sömn hjälper också kroppen att förbli frisk och minimerar risken för sjukdomar. Utan tillräckligt med sömn kan hjärnan helt enkelt inte fungera ordentligt. 

Men varför hör man då konstant att folk inte sover mer än ett par timmar per natt och ändå klarar vardagen utmärkt? Och varför skulle man prioritera flera timmars sömn när man har annat att göra? 

Bättre sömn = bättre humör 

Allt fler studier tyder på att de som sover bättre mår allmänt bättre, inte bara fysiskt men också psykiskt. Sover man 7-9 timmar i en bekväm säng utan avbrott vaknar man högst sannolikt utvilad. Att vara utvilad bidrar till att ens energinivåer stiger, och när man har en bra energi irriteras man inte lika lätt av livets små utmaningar. Mindre irritation leder också till mindre risk för att man blir arg, och när man inte är vare sig irriterad eller arg är man oftast glad. Det vill säga att bättre sömn = bättre humör. 

Brist på sömn kan vara farligt 

De som påstår sig kunna sova under 6 timmar om natten utan att må dåligt antingen ljuger eller kommer lida av det i framtiden. Faktum är att om man sover mindre timmar än vad som är rekommenderat kan man uppleva långvariga och allvarliga hälsoproblem. Några av de allvarligaste potentiella problemen i samband med kronisk sömnbrist är högt blodtryck, diabetes, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke. Brist på sömn under en längre period kan även leda till fetma, depression och ett nedsatt immunförsvar. 

En god natts sömn kan öka produktiviteten 

En god natts sömn bidrar inte bara till att man känner sig piggare och gladare. Det har även visat sig vara en bidragande faktor till produktivitet. Bra sömn är nämligen kopplat till förbättrad koncentration och högre kognitiv funktion, som båda kan hjälpa till med att öka produktiviteten på jobbet eller plugget. Istället för att ta en kopp kaffe innan läggdags för att hinna med det sista kan det vara bättre att gå upp någon timme tidigare, dricka kaffet där och få jobbet utfört om morgonen istället.