Välj rätt dammsugare för ditt hem med ett dammsugare test

En bra dammsugare är nyckeln till ett rent hem. Men så är det ju det där med att det finns en mängd olika variationer av dammsugare, funktioner och högteknologiska egenskaper tillgängliga. Så hur väljer man rätt dammsugare, alltså en dammsugare som passar ens hem och städbehov?  

Oavsett om du är allergiker, lider av städmani eller bara vill underlätta rengöringen rekommenderar vi ett dammsugare test för att hitta rätt! 

Så testas dammsugare 

För att avgöra hur väl olika dammsugare rengör innan man gör sitt köp kan man använda sig av test dammsugare. Då utför olika “testare” test på varje typ av dammsugare för att ta reda på vad den är utformad för att rengöra. Man kan exempelvis inte förvänta sig att alla olika typer av dammsugare har samma funktioner eller sugkraft. Alla variationer skiljer sig åt från modell till modell och från märke till märke. Alla med sina plus och minus. Det som framförallt granskas i ett dammsugare test är följande: 

Sugkraft 

Det första som brukar granskas i ett dammsugare test är hur stark sugkraften är. Det vill säga att man jämför hur de olika modellerna suger upp damm och smuts på hårt golv så väl som mattor och möbler. Detta för att man som konsument ska kunna välja rätt dammsugare som passar specifika behov och användningsområden. 

Dammutsläpp och energiklass 

Sedan testat dammsugarens förmåga att filtrera dammet och hur pass energieffektiv den är. För allergikern är det viktigt att välja en dammsugare som filtrerar effektivt. För den miljömedvetne bör du kika på en dammsugare i A-betyget, då dessa ligger på en årlig förbrukning på under 30 kwH. 

Ljudnivå 

Ljudnivån är också något som granskas i ett dammsugare test. Detta är särskilt viktigt för dig dålig isolering där grannar hör in, för dig med djur som störs av oväsen eller för dig som gärna dammsuger på tider där resten av familjen sover. Då passar det med en tystgående dammsugare. 

Förutom dessa tre steg granskar ett dammsugare test givetvis också storleken, utseendet och priset på de olika dammsugarna.  

Bosch, Miele, Electrolux eller Dyson? 

När du använder dig av dammsugare test för att hitta ditt potentiella städverktyg kommer du snart märka att de varumärken som klarar sig bäst i test framförallt är Bosch, Miele, Electrolux och Dyson. Detta allt eftersom de alla är välkända märken som tillverkat dammsugare under flera år. De är de största producenterna på marknaden och fortsätter imponera med olika dammsugarmodeller som alltid klarar sig som bäst i test på diverse dammsugare test.  

Vilket märke du ska införskaffa en dammsugare från är givetvis en smaksak. Alla tillverkar dammsugare i olika modeller och prisgrupper och du kommer utan tvivel hitta en som passar dig, dina behov och din budget! 

Att tänka på inför ditt köp  

Dagens dammsugare kommer, som du märker, med unika funktioner och egenskaper. De skiljer sig åt när det kommer till sugkraft och batteritid och därför är det viktigt att du väljer en dammsugare med funktioner som tilltalar dig och som kommer underlätta städningen. Här är några aspekter att tänka på inför köpet så att du är säker på att du får det bästa möjliga ut av din nya städhjälp: 

Checka de unika egenskaperna 

Något som inte alltid står med i dammsugare test är de unika egenskaperna och funktionerna på de olika modellerna. Några har till exempel munstycken som rengör mattor bättre, vilket som är särskilt fördelaktigt för dig med djur och/eller barn.  

Bestäm dig för dammsugare med/utan påse 

Det finns en mängd olika dammsugare som inte använder dammsugarpåsar idag. Istället använder de sig av en container som kan tömmas efter varje dammsugning. Det skär ner på kostnaderna för dammsugare påsar, men kräver också fler filter som behöver rengöras regelbundet eller bytas ut. 

Testa modellerna innan du genomför ditt köp 

Även om du väljer att lita på ett dammsugare test och beställa en dammsugare online rekommenderar vi att du testar modellen i en fysisk butik först. På så sätt kan du bättre märka hur dammsugaren fungerar att manövrera och om den kan uppfylla de krav på städning som du ställer.