Det ska du tänkta på när du skickar paket till Storbritannien

Sedan Storbritannien gick ur EU för en tid sedan har det skett vissa förändringar som gäller dig som ska skicka paket till landet. Man åtnjuter inte samma fördelar som när det var en del av unionen längre. Detta gäller exempelvis tullavgifter och skatter som läggs på de paket som kommer till landet. 

Det händer att man behöver skicka ett paket utomlands. Det kan vara ett paket med svenska matvaror till kusinen som lämnat Sverige för att upptäcka omvärlden. Det kan vara något du sålt på internet som ska till rätt mottagare eller ett paket till en kollega utomlands. Detta sker rätt smärtfritt så länge det är inom EU. 

Är mottagaren baserad utanför EU är där fler regler att hålla koll på. Ett exempel är Storbritannien. Fram tills nyligen var de en integrerad del av EU och att skicka ett paket dit var inte svårare än att skicka till Tyskland eller Danmark. 

Men de hade en folkomröstning där resultatet blev att de för en tid sedan trädde ut ur unionen för att stå på egna ben. För oss i Sverige innebär det en del förändringar när vi vill skicka paket till någon som har en adress i landet. 

Jämför och läs på 

Om man vill skicka paket snabbt till Storbritannien så är det första man bör göra att jämföra de olika fraktbolagens avgifter och fraktkostnader. Det finns pengar att spara genom att välja rätt företag där. Skicka billigt paket till Storbritannien är fullt möjligt, det handlar bara om att hitta rätt. 

Det lönar sig också att läsa på om vilka regler som gäller. På paket som anländer till Storbritannien från ett EU-land behöver man i många fall betala tullavgifter och skatter. Det finns dock undantag och det är värt att ta reda på vilka dessa är.