Att tänka på när man väljer rullator

Att välja ut hjälpmedel är en process som man ska ta på allvar. Det ska vara rätt hjälpmedel och det ska vara matcha personen bra också. Det gäller inte minst nä det kommer till rullatorer. Det finns mycket att välja på och många funktioner att väga in i beslutet. 

Många människor kommer till en punkt i livet där de är tvungna att ta hjälp av olika sorters hjälpmedel för att klara sin vardag. Att välja hjälpmedel kräver att man sätter sig in i vad man behöver. Det är viktigt att det passar just dig och fyller den funktionen du är ute efter. 

Det gäller när det kommer till val av rullator också. Det finns en mängd olika modeller och vilken man ska välja bygger mycket på hur man ska använda den. 

Vilken rullator är rätt för dig? 

Det första du måste bestämma är om du ska använda den ute eller inne. Kanske är det en kombination och du då behöver två stycken? Det finns de som är anpassade efter att användas inomhus. De har inte lika grova hjul och är överlag inte lika rejäla. En utomhusrullator är anpassad för att köras på asfalt eller grus och har därför grövre mönster på hjulen. 

Den är också byggd för att vara väderbeständig. Det är ju dessvärre inte alltid fint väder. Man kan använda utomhusrullatorn inne men man drar in väldigt mycket smuts utifrån in i hemmet då. Det finns även specialrullatorer som är anpassade efter brukarens speciella förutsättningar. Det kan vara en idé att titta på de rullatorer som finns i den kategorin också för att säkerställa att man får rätt rullator. 

Slutligen ska man titta på de olika funktioner som varje rullator har. Behöver du en klämma för käpp eller krycka? Har du behov av en korg som du kan lägga saker i? Ska den ha en sittplats så du kan sätta dig och du skulle känna dig yr eller trött i benen? Bor du i ett klimat där du behöver extra grova däck för att det kan bli väldigt halt? Allt detta måste betänkas innan man bestämmer sig.